25 Şubat 2012 Cumartesi

Vagon Li ve Türk Dili

KPSS'ye çalışırken öğrendiğim 89 yıl önce bugün yaşanan Vagon Li olayı,
1933 yılında Vagon-Li Şirketi'nin müdürünün Türkçe konuşan memuruna şirketin resmi dilinin Fransızca olduğunu bildirilerek, para ve işten uzaklaştırma cezaları vermesiyle başlamış olaylardır.


25 Şubat 1933 günü aralarında Peyami Safa, Cahit Arf gibi tanınmış isimlerin de bulunduğu Darülfünun ve Milli Türk Talebe Birliği öğrencileri, toplanıp şirketin Beyoğlu'nda bulunan şirket bürosu önünde protesto gösterileri yapmaya başlamışlar daha sonra olaylar büyümüş, camları kırarak büroya giren öğrenciler, Mustafa Kemal'in duvarda asılı olan resmini aldıktan sonra büroyu tahrip etmişlerdir. Grup, ellerinde Mustafa Kemal resmi ve Türk bayraklarıyla şirketin Karaköy bürosuna gelmiş, aynı şekilde Mustafa Kemal'in resmini duvardan aldıktan sonra büroyu tahrip etmişlerdir. En sonunda İstanbul Valiliği'nin önüne gelen kalabalık, gazete binalarının önünde bir süre daha gösteriyi devam etmişler ve ellerindeki Mustafa Kemal resimlerini Halkevine teslim ettikten sonra dağılmışlardır.
Yaşanan olaylar üzerine şirket, Naci Bey'i işe başlatmış, Azınlıkların ve gayri müslimlerin yoğun olarak yaşadığı Pera (Beyoğlu) civarında birçok yabancı şirket, Türkçe isim kullanmaya başlamış ve yeniden "Vatandaş Türkçe Konuş" kampanyası başlatılmıştır. Vagon-Li şirketi daha sonra Osmanlı Devleti döneminden kalan birçok yabancı şirket gibi devletleştirilmiştir.


89 yıl önce Cumhuriyet'in getirdiği o milli duruş, direnç bugün var mı peki? Diline sahip çıkan bir gençlik var mı?
Bugün aynı olaylar yaşansa, protestocu öğrenciler gözaltına alınır, bir güzel dayak yer, büyük bir ihtimalle hapis cezası alır ileri demokrasimizde!

Türk dili bugün egemen dil İngilizce'nin işgali altındadır. Türkler kendi aralarında İngilizce konuşmakta, yazışmakta, birçok üniversitede eğitim dili İngilizcedir, birçok Türk mekanının adı İngilizce yazılmaktadır. Türkçe yazılan bir lokanta, kafeterya veya herhangi bir işyeri tabelasına nadiren rastlanmaktadır. Türk dilinden, kimliğinden utanma had safhadadır.

Özetle; 89 yıl önce bugün Türk diline, Türk kimliğine, milli benliğine, ülkesine, bağımsızlığına sahip çıkan Cumhuriyet ruhunu, Atatürk gençliğini bugün çok arıyoruz.

Arda Girgin

Kaynak: Vikipedi



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder