13 Ocak 2012 Cuma

Zeitgeist-Zamanın Ruhu






Zeitgeist(Zamanın Ruhu) belgeselini nihayet izleyip bitirdim.


İyice anlamak için bir daha izlemem gerektiğini de düşünüyorum.


Belgesel yaşadığımız kapitalist sürecin yarattığı sorunları kaynağıyla birlikte ele alıyor.İşsizlik başta olmak üzere yaşamış olduğumuz bir sürü sıkıntıyı kapitalizmin yarattığını anlatıyor.


Sadece bunlara değil insan anatomisinden,anne karnındaki çocuk gelişimine,bu gelişimi engelleyen

nedenlere,Darwin'e,biyolojiden,psikolojiden felsefeye bir çok konuya derinlemesine giriyor.Yer yer ekonomi dersinde gibi hissediyorsunuz kendinizi...


Dünyadaki toplam servetin yüzde 40'ının sadece yüzde 1'lik kesimin elinde olduğunu öğreniyorsunuz.Gandi'nin ''Şiddetin en ölümcül biçimi yoksulluktur sözü'' ile yoksulluğun savaşlardan daha çok insan öldürdüğü anlatılıyor.


Yine belgeselden aklımda kalan bir cümle:''Ne kadar az adalet ararsan o kadar az acı çekersin.Çünkü adalet diye bir şey yoktur.''


Yaşadığımız kıtlığın yoksulluğun,buna bağlı gelir adaletsizliğinin,daha birçok sorunun kaynağı kapitalizm,kabul ama çözüm ne?Sosyalizmin de çözüm olmadığı,yıkıldığı ortada,bir üçüncü yol olmalı ama ne olmalı?



Son bölümde çözüm önerilerini de sunuyor.İşte benim bu noktada bazı eleştirilerim olacak:


*Kaynak bazlı ekonomiden,kaynakları etkin kullanmaktan bahsediyor.Peki bu kaynaklar nasıl paylaşılacak?


*Teknolojinin işsizliği arttırdığını söylerken makineleşmeyi savunuyor,her işi insanların yerine makinelerin yapacağını söylüyor,arabaların şöförsüz olacağını söylüyor.Peki tamam otomasyona,teknolojik yeniliğe karşı değilim ama teknolojik gelişmenin arttırdığı işsizlik nasıl çözülecek?Burada bir çelişki var.Doğada herkese yetecek kadar kaynak var diyor.Doğada herkese yetecek kaynak var,o zaman çalışmaya gerek yok,böyle bir mantık da pek adaletli değil.


*Paranın artık kullanılmayacağını,buna gerek kalmayacağını söylüyor.Peki bankalar,borsalar,bu kadar mevduat,bunların sahiplerinin kazanılmış hakları ne olacak?Paranın yerine ne kullanacak?



Bu 2 saat 40 dakikalık eğitici,öğretici,düşündürücü belgeseli izlemenizi kesinlikle tavsiye ederim.

Arda Girgin

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder