1 Şubat 2009 Pazar

On Yıl Oldu Onu Kaybedeli

On Yıl Oldu Onu Kaybedeli


Barış Manço öleli aradan on sene geçmesine rağmen unutulmadı.Şarkılarıyla uzun süre yaşayacaktır.Önüne gelenin bir eser üretmeden sanatçıyım dediği bu ülkede o gerçek bir sanatçıydı.Yediden yetmişe herkesin sevgisini kazanmıştı.


Cefe yazmıştı,''bayram sabahları aklıma hep o geliyor diye'',benim de bayramda hep o aklıma geliyor.

''Bugün bayram,erken kalkın çocuklar,giyelim en güzel giysileri,bayramlarda taze kır çiçekleri,üzmeyelim bugün annemizi''.

Hastalandığımda hatrıma onun nane limon kabuğu şarkısı geliyor:

Nane limon kabuğu,bir tutam kaynasın,bin derde deva geliyor,biraz da dere otu katasın ama ha ha hap şu''.

Bir konuda fikrim değiştiğinde Ali Yazar Veli Bozar şarkısındaki şu sözleri geliyor:

''Bir gün bir sözden dönsem,düşerim dost gözünden,dünya dönüyor dostlar,ben dönmüşüm çok mu''?


Her şarkısında bir dolu mesaj verdi bizlere.Halil İbrahim Sofrası şarkısında;

''para pula,ihtişama aldanıp kanma dostum,içi boş insanların bu sofrada yeri yok'' dedi.

Müsadenizle çocuklar şarkısında;kimileri kahve kaynatsın,kimi hala dansöz oynatsın,leyleğin ömrü iki laklak,değerler oldu tepetaklak diye seslendi.Sarı çizmeli Mehmet ağa şarkısında kendine de pay çıkardı;''yaz dostum Barış söyler kendi bir ders alır mı''?...


Barış Manço ile ilgili birkaç yıl önce internette okuduğum bir anı da ona olan hayranlığımı arttırmıştı.

Barış Manço Fransa'da bir televizyon kanalının canlı yayınına konuktur. Küstah bir spiker vardır ve Barış Manço ile dalga geçmektedir.Sürekli, "İşte Türk, yani barbar, vahşi vs..." demektedir... Barış Manço daha fazla dayanamaz ve spikere "yanınızda kâğıt para var mı?" diye sorar! Bu soruya spiker şaşırır ve "evet var ama ne olacak?" der.Barış Manço ısrar edince spiker cebindeki kâğıt paraları çıkartır... Bu olaydan az önce Barış Manço canlı yayında "Anahtar" adlı şarkısını söylemiştir. Bu şarkının bir bölümü şöyledir:
"Beş Akif- bir Saat Kulesi, iki Kule-bir Fatih, beş Fatih-bir Mevlana, İki Mevlana-bir Sinan"
Bu şarkı bir matematik sorusudur ve şarkıda da adı geçen kişiler o dönemdeki Türk parası olan banknotların arkasında fotoğrafı olan kişilerdir... Barış Manço spikere sorar: "Bu paranızda fotoğrafı olan kişi kim?" Spiker:"General......." Barış Manço diğer paralardaki fotoğrafları olan kişileri de sorar, spikerin verdiği cevaplar hep aynıdır, General.......", "Amiral...........","Komutan............." Spikerin bu "falanca General, falanca Amiral, falanca Komutan" cevabından sonra, bu sefer de Barış Manço cebinden Türk paralarını çıkarır.Spikere der ki: Bu parada fotoğrafı olan kişi Mehmet Akif Ersoy'dur. Şairdir... Bu fotoğraftaki kişi Mevlana'dır, düşünürdür. Bu paradaki fotoğrafı olan kişi Fatih Sultan Mehmet'tir. Adaletin sembolüdür.Bu paradaki kişi ise Atatürk'tür. "Yurtta barış, dünyada barış" diyen kişidir... Bizim paralarımız bunlar... Biz Türkler ince ruhlu, kibar, medeni insanlar olduğumuz için paralarımızın arkasına "şairlerimizin","düşünürlerimizin","bilim adamlarımızın" fotoğraflarını bastık.Siz Fransızlar kendiniz barbar, vahşi olduğunuz için paralarınızın arkasına hep savaş adamlarının fotoğraflarını basmışsınız!" der.Barış Manço'nun bu müthiş cevabından sonra televizyon yöneticileri canlı yayını keserler ve spikeri oradan kovarlar,başka bir spiker yerine gelir ve canlı yayın yeniden başlar, yeni spiker Barış Manço'dan ve Türklerden özür diler, programa böylece devam edilir.


Yine Barış Manço,Ali Yazar,Veli Bozar şarkısının sonunda şöyle diyor:

''Barış yolun sonunda,yürü demek boşuna,hayat duruyor dostlar ben durmuşum çok mu,yaşam bitiyor dostlar,ben bitmişim çok mu''?


Eh Barış ağabey aşk olsun,ruhun şad olsun.
Arda Girgin
http://muhibbi.bloggum.com/

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder