29 Ocak 2009 Perşembe

Kıl Olduğum Öğretmen Tipleri

Kıl Olduğum Öğretmen Tipleri


2 haftalık yoğun bir sınav döneminden çıktım,neyse ki sonuçları iyi geliyor,bu sene okulum bitecek gibi,okul hayatım boyunca sinir olduğum öğretmen tiplerini sınıflandırıp kategorize etmek,stresimi atmak istedim.


Arkadaşlar nasılsınız diye derse başlayan öğretmen tipleri: Sen,benim arkadaşım mısın,senle çay içmişliğimiz,tavla oynamışlığımız,sohbet edip dert paylaştığımız var mıdır?Nasıl olduğumuza gelince;sınıfta bir sürü kişi var,her birimiz sana nasıl olduğumuzu nasıl anlatalım?Kimimiz iyiyiz,kimimiz dertliyiz,sürümüyüz,birlikte hareket edeceğiz biz aynı anda iyi ya da kötü olacağız.
Bunları biliyorsunuz diyerek ders anlatan öğretmen tipleri:Biliyorsak niye anlatıyorsun bu bir,ikincisi; doğrusu hiçbir b.k bilmiyoruz,bilmediğimizi sen de biliyorsun,papağan gibi ezberleyip sınava giriyoruz,sınavdan sonra unutuyoruz.
Derste bir sürü Arapça,Farsça,İngilizce,Latince sözcükler kullanıp bunların Türkçe anlamlarını söylemeyen öğretmen tipleri:Bunların sınavlarda kullandıkları kelimeleri anlayana kadar sınav süremiz biter.
Saçları dökük olan,bu yüzden bir tutam saç,azıcık jöle görse takan,saçı kesmeye kalkan müdür yardımcıları:Bunlar tarafından kısacık saçımın bile kestirildiği olmuştu,hatta annem bir gün kesmeye kalkıp beni besleme çocuklar gibi tıraş etmişti,ertesi gün müdür yardımcısı enseme bakıp ‘’sen saçını kesmemişsin’’ demişti,aynı gün berbere gidip berbere saçımı annem kesti demeye utandığımdan müdür yardımcısı kesti demiştim,berber şerefsiz herif diyerek adamın baya günahını almıştı.
Kendi yazdığı kitabı satmak için doğru dürüst ders anlatmayan,kitaptan okursunuz diyen,her sene aynı kitabın yeni baskısını satmak için sistem değişti palavrası atan öğretmen tipleri:Her şeyi kitaptan okuyacaksak sen necisin, derse niye giriyoruz o zaman.Bunların çoğu profesördür,derste ders dışında her şeyden bahsederler ama ders anlatma yetenekleri yoktur,bazıları cümle bile kuramaz.
2.5 saat ders anlatıp,söylediklerimizi özetleyelim,bu ana kadar anlattığımız şeyler önemli değil,bundan sonra söyleyeceklerim önemli diyen öğretmen tipleri:Madem özetleyecektin,2.5 saatimizi niye çaldın be adam baştan özetleseydin,önemsiz dediğin konuları aylar boyunca niye anlattın o zaman?
Kendi ders anlatma yeteneksizliklerini eğitim sistemine bağlayarak sığınmaya çalışan,sürekli eğitim sisteminden şikayet eden öğretmen tipleri:Tamam kabul ediyorum,ezberci, kötü bir eğitim sistemimiz var haklısın hocam da, sen de bu sistemin parçasısın,düzeltmek için ne yaptım? Eğitim sistemi sana ezber sor demiyor,yorum sormana,bizi yoruma,düşünmeye sevk etmene eğitim sistemi mani olmuyor.Sen doğru dürüst dert anlat,ondan sonra müfredattan,eğitim sisteminden şikayet et.
Son servisin akşam 9.30da olduğunu bilmesine rağmen dersi 9.30ta bitirmeyen öğretmen tipleri:Bunlar servislerinizle konuşun diyor ama bir sınıf için hiçbir servis, programını değiştirmez.Rahibelerden, hosteslerden, öğrencilerin kıyafetlerinin renginden,okulun bilmem ne analizi,planı olmayışından,bu gibi dersle ilgisiz abuk sabuk bir çok konudan dakikalarca uzun uzun bahsederler, ders zamanında bitmez,servis gider.Bunlar yüzünden buz gibi soğukta otostop çekip, uzun süre beklemişliğim var.
Sınıfın çoğunu bütünlemeye bırakıp,bütünlemede hepsini geçiren öğretmen tipleri:Geçirdin sağ ol ama madem geçireceksin,niye bu kadar uğraştırıyorsun,zamanımızı alıyor,yol parası harcatıyor,tatilimizi öldürüyorsun, tamam sınav kağıdı kötüyse bırak ama finalde esirgediğin beş puanı bütünlemede veriyorsun,bütünleme sınavında kağıdım finale göre daha kötü olmasına rağmen geçiriyorsun.Bütünlemeye bırakmaktan sadist bir zevk mi alıyorsun yoksa bütünlemeye bıraktığın öğrenci başına para mı alıyorsun?
Üniversitede Türk Dili,Matematik gibi derslerden bırakan öğretmen tipleri:Edebiyat bölümü ya da matematik bölümü olsa ya da öğrenci hiç çalışmıyorsa haklı ama sen zorla roman okutup özet çıkartamazsın ya da zorla elemanter satır işlemlerini öğretemezsin.Benim babam emekli matematik öğretmeni o bile anlamadı elemanter satır işlemlerinden.

Yukarıda sıralayıp saydığım öğretmen modelleri ile başöğretmenimizin dediği fikri hür,irfanı hür,vicdanı hür nesiller yetişir mi?!

1 yorum: